Usługi związane z cateringiem i jedzeniem na dowóz dynamicznie się rozwijają w ostatnich latach. Sporo firm i osób prywatnych ceni sobie ułatwienie jakim jest przygotowany przez kogoś posiłek. Jest to nie tylko kwestia oszczędności czasu, ale {też|także|również komfortu.
Restauratorzy robią co są w stanie zrobić by ich klienci byli zadowoleni. Catering jest jednym z czynników rywalizacji firm o gości. Przedsiębiorstwa organizują promocje i starają się zachęcić ludzi do zamówień wszelkimi dostępnymi metodami. Ważna jest dbałość o szczegóły – przykładowo o pojemniki, w które pakowana jest żywność przeznaczona do wywozu.
Jedzenie na wynos – zapakuj je dobrze
Pakując jedzenie do różnych pojemników trzeba pamiętać kilka ważnych elementów. Trzymanie się ich pozwoli utrzymać teraźniejszych klientów oraz pomoże ściągnąć nowych. Dbając o to, by jedzenie trafiało do zamawiających w jak najświeższej formie, knajpa rozwija długoletnie relacje z gośćmi.
Po pierwsze jedzenie musi mieć odpowiednią temperaturę.
Po skończeniu procesu gotowania, dania w całkiem szybkim tempie wychładzają się. Następne minuty zabiera transport. Toteż jednym z celów producentów i dostawców jest zadbać by utrzymać ciepło. Opakowania są instrumentem, które w tym pomaga. Wykłada się je folią aluminiową, która jest dobrym przewodnikiem ciepła. Opakowania styropianowe, w których transportuje się dania obiadowe bądź zupy dobrze się tu sprawdzają.
Styropian ze względu na swoje cieplne cechy zdaje się być świetnym rozwiązaniem. Inną sprawą jest prędkość transportu – opakowania nie utrzymują temperatury na stałe. Mimo tego, że dostawcy używają trzymających temperaturę toreb, jeśli dowóz jest zbyt powolnyzamówione jedzenie może być zimne.
Kolejną znaczącą sprawą jest ergonomia pakowania. Pojemnik na pożywienie musi optymalne – ani za duże, ani zbyt małe.
Powinno być dopasowane do rozmiarów przygotowywanych porcji. W zbyt dużym opakowaniu posiłek może się rozpaść, lub utracić swoją konsystencję przez działanie wstrząsów. Do zbyt małego pojemnika jedzenie po prostu nie wejdzie. W związku z tym restauratorzy do spółki z twórcami opakowań, często dostosowują zamawiane opakowania indywidualnie do każdej z pozycji w karcie. Opakowania styropianowe mogą być przez producentó dowolnie modyfikowane, tak aby uzyskały zamierzony wygląd.
Kooperacja producentów opakowań z sektorem gastro dąży do szukaniu(a) najbardziej efektywnych rozwiązań. Mowa tu zarówno o użyteczności pojemników, jak i ich wytrzymałości oraz bezpieczeństwie.
W trakcie drogi zamówienia do odbiorcy opakowania z jedzeniem poddawane są różnym wstrząsom. Jest to rezultat różnego typu dziur na drogach, jak również progów zwalniających. Żeby dostarczyć wszystko w dobrym stanie, opakowania muszą cechować się odpornością. Cechy te prezentują przykładowo opakowania styropianowe. Dzięki {grubej(ym)|obszernej(ym) ścianom można mieć gwarancję, że zamówienie dotrze do gościa w oczekiwanej formie.
Co pakujemy do pojemników?
A jakiego rodzaju posiłki można zamawiać i pakować na potrzeby cateringu? Generalnie wszystkie. Bez względu czy to dania w formie płynnej, obiady czy desery. Producenci opakowań starają się dostarczać rozwiązania na każdą okazję.
Opakowania styropianowe sprawadzają się szczególnie kiedy trzeba przewieźć większe ilości jedzenia. Można je poukłdać jeden na drugim zwiększając przy tym ilośc przestrzeni w aucie.
Popularnym wyborem są również opakowania papierowe. Są one lżejsze i przede wszystkim bardziej ekologiczne. Są również tańsze i łatwiejsze w późniejszej utylizacji. Jednak ich stabilność czy wytrzymałość na różne turbulencje bywa zmienna.
Tak czy inaczej, rodzaj opakowań powinno dobierać się do charakteru serwowanych potraw.