W jakiej temperaturze wędzić poszczególne produkty?

Wędzenie to wypróbowana metoda, dzięki której możemy nadać przetworom mięsnym a także rybom, wyjątkowego smaku i aromatu. Przetwory wędzone są również świetnym sposobem na zdrowy, smaczny a przede wszystkim pozbawiony sztucznych dodatków posiłek. Jak prawidłowo zorganizować wędzenie potraw oraz w jakiej temperaturze powinno się wędzić wybrane produkty?

Mięso

Wędzenie przetworów mięsnych może odbywać się na dwa sposoby – na zimno oraz na ciepło. Każdą z tych metod różni się od siebie w pierwszej kolejności temperaturą. W zależności od wybranej przez nas metody, powinniśmy:

  • wybierając metodę wędzenia na ciepło, wybieramy jednocześnie krótszy czas realizacji. Wędzenie dymem na ciepło trwa przeważnie od pół godziny do max dwóch godzin zegarowych oraz ma miejsce w temperaturze od około 22 do maksymalnie 45 stopni celsjusza.
  • gdy zdecydujemy się na metodę wędzenia na zimno, musimy być przygotowani na bardziej złożony proces, niż przy metodzie wędzenia na gorąco. Wędzenie na zimno ma miejsce w temperaturze od 10 do max 30 stopni. Proces wędzenia na zimno wymaga także większej ilości czasu, gdyż ta metoda wędzenia może trwać nawet kilka dni.

Każdy z tych procesów powinien być również wykonywany w prawidłowej wilgotności.

Ryby

Wędzone ryby są przysmakiem które serwowane jest nie tylko nad morzem. Dużo osób decyduje się na wędzenie ryb w przydomowych wędzarniach. Proces wędzenia ryb jest niezwykle podobny, do wcześniej opisanego wędzenia mięsa. Metody również są dwie: na zimno lub na ciepło. W trakcie wędzenia na zimno, trzeba pamiętać, aby temperatura podczas wszystkich etapów nie nie była wyższa niż 44-55 stopni. Jest to optymalna temperatura, w której uzyskamy oczekiwany efekt.

Jak stworzyć przydomową wędzarnie

Stworzenie własnej wędzarni jest zaskakująco łatwe. trzeba przygotować w pierwszej kolejności drewno, którego chcemy użyć w celu wędzenia produktów. Metod na stworzenie wędzarni istnieje wiele, każda z nich zależy od tego, jak chcemy wędzić i jaki nakład finansowy planujemy przeznaczyć na jej przygotowanie. Kluczowym elementem będą drzwiczki do wędzarni, które mają ogromne znaczenie w procesie utrzymania odpowiedniej temperatury oraz odpowiedniej ilości dymu.

Rekomendowane artykuły