Współcześnie na terenie Warszawy coraz chętniej wybierane są restauracje wietnamskie. Choć nie są one tak popularne, jak kuchnia japońska czy chińska, wciąż mają wielu zwolenników. Co koniecznie warto wiedzieć na temat kuchni wietnamskiej? Jakie wietnamskie dania można zjeść w Warszawie? Tekst powstał dzięki wsparciu baru orientalnego Orient Express z Warszawy.
Kuchnia wietnamska – co powinno się o niej wiedzieć?
Najistotniejszym czynnikiem, który definiuje kuchnię jest przede wszystkim geografia Wietnamu. Wietnam położony jest w niedalekiej odległości od morza i rzek, dzięki czemu umożliwia dostęp do świeżych ryb i owoców morza. Na żyznych glebach uprawia się uprawiany jest ryż oraz liczne warzywa, które stanowią bazę dań wietnamskich. Wyjątkowo popularna jest mięso wołowe, pieprz i ostra papryczka, które można znaleźć w większości potraw. W daniach nie brakuje także makaronu i jajek. Kuchnia z Wietnamu uchodzi za jedną z najlepszych diet azjatyckich – świetnie plasuje się pod tym względem też w rankingu wszystkich diet. Dania kuchni wietnamskiej spożywa się przy użyciu pałeczek.
Smaki Wietnamu – czego można spodziewać się po wietnamskich daniach?
W potrawach wietnamskich można wyraźnie wyczuć dwa główne smaki – słodki i słony. Ten pierwszy pochodzi od słodkiego mleczka kokosowego, a drugi uzyskiwany jest przez dodanie sosu sojowego. Przepisy kuchni wietnamskiej są wyjątkowo proste. Zwykle wybierane są rozgrzewające, aromatyczne zupy na bazie z wyrazistego bulionu. W daniach wietnamskich nie brakuje też pozostałych trzech smaków – ostrego, gorzkiego i umami. Potrawy są istną, różnorodną ucztą dla kubków smakowych.
Najczęściej wybierane potrawy wietnamskie
Wśród najchętniej wybieranych dań wietnamskich trzeba wymienić przede wszystkim zupę Pho. Składa się ona z mięsnego wywaru, a także ręcznie robionego, specjalnego makaronu oraz dodatków. Zupa ma pozytywny, regenerujący wpływ na organizm. Inną propozycją na posiłek jest Cao lau, które składa się z makaronu, wołowiny, kiełków i bulionu. W restauracji można zjeść także wyśmienite sajgonki – roladki z mięsem i warzywami w papierze ryżowym smażone na oleju. Popularna jest Cha ca, czyli kawałki smażonej ryby wzbogacone o przyprawy i koper. Jako przekąskę można zamówić Banh mi – bagietki wypełnione warzywami z mięsem.